LANDGRAAF-PINKPOP-KYTEMAN
Luister in Spotify

The Kyteman Orchestra

Nadat we twee jaar lang niks meer van Kyteman hoorde kregen we eind vorig jaar de primeur. Nu is het zover. De nieuwe plaat van Kyteman ligt in de winkel: The Kyteman Orchestra.

Vanaf de eerste trompetnoten in de intro weet je het weer, tijd om je klaar te maken voor een stevig stuk muzikaal geweld. Langzaam bouwt de muziek op en ik raad je dan ook aan om echt even voor dit album te gaan zitten met de speakers volop aan. Dat Kyteman doorgaat als the Kyteman Orchestra wordt in het eerste nummer, ‘While I Was Away’, duidelijk bevestigt. Stevige klassieke instrumenten gemixt met hedendaagse tunes. Sympfonische Rock kan je het noemen, Orchestral Hip Hop? Ook niet, het hiphop gehalte licht toch vrij laag in dit album. Sterker nog, er worden talloze genres licht aangeraakt en afgewisseld. Van opera, tot zelfs ergens lichte Funk tot rock en dan weer Jazz. Dat haalt niet weg dat het een prachtig album is om naar te luisteren. Lange, meeslepende nummers, en in één woord het best te beschrijven als Bombastisch.

Een hele fijne toevoeging is een tientallen koppen tellende koor, wat een in de muziek een enorm fijne toevoeging is. Het koor komt misschien wel het best op zijn plaats in het mysterieuze nummer ‘Preaching to the Choir’. Een enorm geladen nummer met veel wisselingen in stijlen, stemming en volume en daardoor een perfecte afspiegeling van de rest van het Album.

De mooiere instrumentale tracks om naar te luisteren zijn bij uitstek de met strijkers en blazers gevulde ’7/8′ en de rustige ‘The Balled’. Een fijn nummer om hard aan te hebben staan is ‘On S’En Fout’ puur alleen al om het feit dat er franstalige rap in voorkomt. Verder is de Single ‘The Mushroom Cloud’ ook een pareltje, die van alle nummers misschien wel het beste in elkaar zit.

Kortom, een album om naar te luisteren, van te genieten. Gevuld met wisselingen en verbazingen is dit een album om vaker terug te luisteren en zijn we erg blij dat deze 25 jarige trompetmaster met een nieuwe album is gekomen. Luister is Spotify

The Kyteman Orchestra – The Mushroom Cloud

by Robert van Hoesel

Be cool and share: