Screen shot 2012-01-01 at 9.09.07 PM
Jux.com
jux_logo_big

Jux.com

Ergens in augustus maakte ik een account bij Jux aan. Ze waren net overgestap van een yet another “Maak je eigen website voor dummies” concept naar iets écht vernieuwends: HD-bloggen. Net zoals bij Tumblr kun je bij Jux kiezen uit een aantal soorten posts zoals een video, afbeelding, maar ook slideshow en countdown.

Wat Jux anders maakt is dat alles standaard fullscreen is en er geen layout omheen zit die je van de inhoud afleidt. Per post kun je de lettertypes en kleuren met een foolproof menu aanpassen. Het resultaat is dat elke post er geweldig uit ziet, bijna als een tijdschrift.

Sinds kort werkt Jux ook op iPad en iPhone en Android ondersteuning komt eraan. Met name op de iPad is Jux een juweeltje. Slideshows doorloop je door simpelweg te swipen en het werkt allemaal alsof het een native app is. Hierin loopt Jux duidelijk voor op de rest, het is simpelweg een stukje magie verpakt in een webapp.

Op andere gebieden schiet Jux echter nog flink tekort. Zo kun je nog niet reageren op posts (Wat? Het bestaat nog: een blogplatform waar reageren onmogelijk is). Posts zijn dan wel te customizen, de layout van het overzicht met al je post ziet er bij iedereen hetzelfde uit. Een post schrijven gaat mobiel een stukje moeilijker dan posts lezen en de opmaak van een langere tekst moet je met de hand coderen, want een wysiwyg-editor ontbreekt.

Er wordt hard gewerkt om deze functies er snel in te krijgen, zo komt er 3 januari alweer een nieuwe versie aan waarmee het onder andere mogelijk wordt om reacties te plaatsen. Ik denk dan ook dat de meeste minpunten nog wel worden weggewerkt begin 2012.

Tumblr krijgt het nog moeilijk als gleeks erachter komen dat Jux fullscreen gifjes ondersteunt.

by Joca van der Horst

Be cool and share: